Miód i pyłek – pszczele produkty

Okres zimowy to czas kiedy warto zadbać o swoje zdrowie. Regularne spożywanie produktów pszczelich pozwala wzmocnić naturalną zdolność organizmu do obrony przed wirusami i bakteriami, a także wesprzeć nasze samopoczucie. Warto dowiedzieć się trochę o miodzie i kwiatowym pyłku pszczelim, a zwłaszcza   o tym jak działają na nasz organizm.

Miód – najpopularniejszy z produktów pszczelich. Wytworzony z nektaru kwiatów lub wydzieliny mszycy – spadzi. Proces powstawania miodu zaczyna się od wytworzenia w kielichu kwiatowym odrobiny słodkiej cieczy, która ma być swoistą zapłatą dla owadów za przeniesienie ziaren pyłku z pręcików na słupek i spowodowanie zapylenia. Po pobraniu i przyniesieniu nektaru do ula, który pierwotnie zawiera w swoim składzie głównie cukry: glukozę, sacharozę i fruktozę, pszczoły mieszają słodką ciecz z enzymami, takimi jak lizozym, amylaza, inwertaza i wiele innych. To właśnie dzięki tym enzymom miód posiada swoje właściwości antybiotyczne i lecznicze, które niezbędne są pszczołom w czasie długich zimowych miesięcy. Po podebraniu części miodu i odwirowaniu go z plastrów ma postać płynną zwaną patoką i tylko kwestią czasu jest jego krystalizacja do postaci krupca. Czas twardnienia miodu zależny jest od ilościowego stosunku cukrów w nim zawartych i tak miód rzepakowy, który ma w swoim składzie przewagę glukozy szybko poddaje się procesowi krystalizacji. W miodzie akacjowym jest przewaga fruktozy, co spowalnia proces twardnienia i czysty miód akacjowy może mieć postać patoki nawet przez rok. Miód uznawany jest za produkt spożywczy o silnych właściwościach leczniczych już od wielu lat i mimo że każdy zna smak miodu to niestety zapomina o jego regularnym spożywaniu. Jedzenie miodu w momencie poczucia pierwszych objawów choroby na pewno wzmocni organizm. Jednak tylko regularne zażywanie miodu, najlepiej codziennie po około łyżce stołowej wpływa długofalowo na poprawę kondycji naszego organizmu i odbudowę jego naturalnej odporności. Na rynku jest dostępnych wiele odmian miodów, zalecanych odpowiednio na różne schorzenia. Jest to związane z zawartością enzymów, a także z wartością inhibinową mającą wpływ na działanie antybiotyczne miodu. Pamiętajmy, by kupować miód prosto z pasieki od okolicznych pszczelarzy. Jest to gwarancja naturalności i wysokiej jakości kupowanego produktu.

Kolejnym z produktów pszczelich zdobywającym coraz większą popularność jest – kwiatowy pyłek pszczeli. Pszczoła odwiedzająca kwiat pobiera nektar znajdujący się głęboko na dnie kielicha jednocześnie obtaczając ciało w pyłku spadającym z pręcików. Przy odwiedzinach kolejnego kwiatu kilka ziarenek pyłku pada na znamię słupka i powoduje zapylenie krzyżowe. Taki sposób zapylenia daje najlepsze plony i jest pożądany przez rośliny. Jednak pyłku jest znacznie więcej niż potrzeba do zapylenia. Jego nadmiar pszczoła sczesuje z tułowia i skleja za pomocą nektaru tworząc małą kuleczkę nazywaną obnóżem. Kulka pyłku zamocowana jest na tylnej parze odnóży w specjalnie przystosowanym do tego koszyczku. Zabrany pyłek pszczeli zostanie zaniesiony do rodziny i złożony do komórki pszczelej. Pszczelarze nauczyli się odbierać część pyłku rodzinie pszczelej, po wysuszeniu przeznaczają go do sprzedaży bądź jako zapas dla pszczół na wiosnę. Podczas badań klinicznych wykazano, że wysoka zawartość białka i węglowodanów świetnie uzupełnia niedobory białkowe organizmu. Z tego powodu pyłek polecany jest osobom, które stosują dietę wegetariańską lub są w trakcie kuracji odchudzającej. Łyżeczka pyłku rozpuszczona w ciepłym płynie, na przykład w osłodzonej miodem herbacie, kawie lub wodzie doskonale hamuje głód. Selen, mangan i cynk wspomagają pracę układu immunologicznego, co pozytywnie odbija się na wzroście odporności organizmu. Zawartość cynku wspomaga porost włosów. Spożywanie pyłku jest sposobem na wzmocnienie wycieńczonego chorobami i kuracjami organizmu. Dlatego polecany jest na przykład po radio- i chemioterapii. Pomocny jest przy leczeniu chronicznego zapalenia wątroby i dróg żółciowych, miażdżycy oraz różnych zaburzeń metabolicznych, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ponadto odtruwa organizm z pozostałości nikotyny i innych toksyn. Zażywać należy w ilości od 5 dag na początku kuracji aż do 15 dag po około 2 tygodniach. Kuracja powinna trwać około miesiąca i powinna odbywać się regularnie 2–3 razy w roku. Doceńmy kwiatowy pyłek pszczeli i zacznijmy kurację jak najszybciej.

Adrian Stankiewicz, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego