Założenia technologiczne – chów królików
Założenia technologiczne – hodowla królików
1. Żywienie
ilość dni żywieniowych
– dorosłe – 365 dni
– młodzież – 60 dni
2. Średnie dzienne dawki granulatu dla jednej sztuki (w kilogramach)
– samce dorosłe – 0,15
– samice dorosłe (nie kotne i w pierwszej połowie kotności) – 0,2
– samice dorosłe (kotne i młodymi) – 0,6
– młodzież w okresie tuczu – 0,12
3. Zapotrzebowanie na wodę w ciągu doby (stały dostęp)
– króliki dorosłe – 0,5-1,5 litra
– króliki młode – 0,2-0,5 litra
4. Produkcja żywca
– stosunek samic do samców 8:1
– brakowanie stada 100%
– średnia ilość miotów w roku od jednej samicy (stanowiska wykotowego) w roku – 36
5. Warunki zoohigieniczne
– temperatura – minimalna 12oC; optymalna 18 oC – 22oC, maksymalna 26 oC
– szybkość przepływu powietrza – 0,25m/sek
– wymiana powietrza – zima 0,8m3/h/kg; lato 4m3/h/kg
– wilgotność maksymalna – 75%
– oświetlenie – stado produkcyjne – 70lux; sektor tuczu – 50lux
źródło: Kwartalnik Króliki