Drób

Odchów piskląt

Na uzyskanie dobrych wyników produkcyjnych w chowie kurcząt mają wpływ czynniki genetyczne, środowiskowe, żywieniowe i zdrowotne.

Pisklęta odebrane z zakładu wylęgu drobiu winny być zdrowe i silne, mieć gęsty, suchy, nieposklejany puch i błyszczące oczy. Należy zwrócić również uwagę, aby miały wciągnięty pęcherzyk żółtkowy i pępowina była zagojona. Pisklęta winny mieć proste dzioby, bez skrzywień. Przy wyborze mieszanki należy wystrzegać się sztuk najsilniejszych, bo mogą to być kogutki. Jeśli pisklęta pochodzą z autoseksingu to kurki mają brązową barwę puchu, a kogutki białą (zestaw Rosa, Messa i Astra).

Układ odpornościowy pisklęcia ukształtowany jest w chwili wyklucia i pełną dojrzałość osiąga w pierwszych 2-4 tygodniach życia. Ważnym jest więc zapewnienie już wcześniej pisklętom właściwego poziomu odporności biernej, którą to przekazują na pisklęta kury nioski. Zarówno kury w stadach reprodukcyjnych, jak i ich potomstwo winny być szczepione w celu zabezpieczenia przed czynnikami patogennymi. W okresie po wylęgu pisklętom podaje się szczepionkę w postaci aerozolu lub kropli do oczu przeciw zakaźnemu zapaleniu oskrzeli, rzekomemu pomorowi drobiu, a ostatnio przy zapobieganiu kokcydiozie. Iniekcyjnie podaje się najczęściej pisklętom szczepionki przeciw chorobie Mareka i wówczas istnieje duże niebezpieczeństwo uszkodzenia piskląt.

Podczas transportu pisklęta stykają się z nowym środowiskiem. Jest to dla nich bardzo trudny okres z uwagi na nierozwinięty jeszcze w pełni system termoregulacji. Aby nie dopuścić do utraty wagi przez pisklęta trzeba utrzymywać w ich otoczeniu temperaturę 21-24oC i wilgotność 70-75%, które są bardzo ważnymi czynnikami dla ich właściwego rozwoju. Najczęściej transportowane pisklęta narażone są na niską temperaturę, która powinna wynosić 20-26oC. Poza tym należy zwrócić uwagę na przestrzeganie właściwej obsady piskląt w pojemnikach transportowych. tj. 25 cm2/szt. przy wysokości pojemnika transportowego 12 cm. Pojemniki powinny być właściwie ułożone w celu umożliwienia swobodnego przepływu powietrza dookoła nich i zabezpieczone przed przesuwaniem podczas transportu. Pojemniki te przed ponownym użyciem należy dokładnie umyć i zdezynfekować. Przed przyjęciem piskląt pomieszczenia i sprzęt na przyjęcie piskląt powinno być przygotowane przez oczyszczenie, umycie, dezynfekcje, rozłożenie ściółki i nagrzanie. Temperatura ściółki powinna wynosić około 30oC. Bezpośrednio przed wprowadzeniem piskląt do wychowalni temperatura w pomieszczeniu powinna sięgać 24-25oC i pod dodatkowymi źródłami grzewczymi 34-35oC. Jeśli ptaki równomiernie rozchodzą się po powierzchni ściółki wówczas można stwierdzić, że temperatura środowiska na wysokości ptaków jest właściwa. Chcąc prawidłowo prowadzić wychów i chów drobiu, w budynku powinny być przygotowane przynajmniej dwa pomieszczenia – wychowalnia i część produkcyjna dla ptaków dorosłych. Obsada piskląt powinna wynosić 12-15 szt./1m2.

Pomieszczenie przeznaczone do wychowu można w późniejszym czasie przeznaczyć na miejsce chowu innego gatunku drobiu, lub wykorzystać je do powiększenia powierzchni użytkowej dla gatunku drobiu wcześniej tam wychowywanego. W budynku należałoby również wydzielić pomieszczenie służące jako magazyn paszy i sprzętu. Z pomieszczeń dla wychowu i chowu ptaki powinny mieć bezpośredni dostęp do wybiegów, który musi być co najmniej 2 razy większy od pomieszczeń.

Zarówno wychowalnię jak i część produkcyjną budynku należy wyposażyć w odpowiedni sprzęt. Wychowalnię powinno się zabezpieczyć w dodatkowe źródło grzewcze, którym może być promiennik elektryczny lub gazowy, a przy większej liczbie drobiu kwoka elektryczna. Pod jednym promiennikiem można umieścić w pierwszych dniach życia do 100 kurcząt.

Jako sprzętu do karmienia w pierwszych dniach życia można użyć:deseczek, wytłaczanek metalowych lub plastikowych tac. Do podawania wody najlepiej nadają się poidełka odwracalne. W pierwszym tygodniu wychowu jedno poidełko można przeznaczyć na 60 kurcząt. Temperatura wody do picia powinna wynosić ok. 20oC. W pierwszym dniu w celu wzmocnienia piskląt i przezwyciężenia stresu związanego z transportem zaleca się dodatek 50-80 g cukru/litr wody i witaminę C w ilości 1-2 gram/litr wody. Poidełka powinny być codziennie myte i odkażane. Paszę najlepiej jest podawać po zakończeniu wykładania piskląt z pojemników, aby w pierwszej kolejności napiły się wody. Pasza nie powinna zalegać na tacach, gdyż zanieczyszczona odchodami szybko pleśnieje. Niewyjedzone resztki paszy należy codziennie zsypywać i usuwać z wychowalni. Jeśli pasza dosypywana jest w ciągu dnia, wówczas niezbędnym jest bieżące usuwanie z karmidełek ściółki i odchodów.

W pierwszych dniach życia wychowalnia powinna być oświetlona całą dobę, a intensywność oświetlenia wynieść 4 W/1m2 powierzchni.

Jeśli planujemy rozpoczęcie nieśności młodych kur jeszcze w bieżącym roku, wówczas pisklęta winny być odebrane z Zakładu Wylęgu Drobiu w marcu.

Janusz Wojciechowski
KPODR w Minikowie

Skip to content