Drób

Probiotyki dobre dla kur

Zachorowania kur zazwyczaj przebiegają bezobjawowo, co bardziej zwiększa ryzyko kontaktu konsumenta z patogenem za pośrednictwem jaj. Zapobiegawczo można zwiększyć odporność ptaków na choroby przez zasiedlenie ich przewodu pokarmowego bakteriami probiotycznymi. Są antagonistyczne w stosunku do patogenów jelitowych i korzystnie wpływają na stabilizację składu flory bakteryjnej.

Dodatek probiotyków zapobiega kolonizacji bakterii patogennych na nabłonki jelit, przechodzeniu ich do narządów wewnętrznych oraz jaj. Wskutek zwiększonej powierzchni chłonnej jelit łatwiejsza jest absorpcja składników pokarmowych oraz sekrecja składników trawiennych, co wpływa na lepszą strawność i przyswajalność składników pokarmowych
z paszy. Efektem tego jest wyższa produkcja i wytrzymałość skorupy jaj. Badania krwi potwierdzają również niższy udział cholesterolu. Najważniejszym mikroorganizmem wchodzącym w skład probiotyków jest bakteria kwasu mlekowego – Lactobacillus. Bakteria ta wytwarza organiczny kwas mlekowy, obniżający pH. Prowadzi to do śmierci chorobotwórczych drobnoustrojów, a sprzyja osiedlaniu się innych szczepów przyjaznych dla organizmu bakterii. W efekcie mamy poprawę stanu zdrowia i kondycji niosek.

Przyszłość należy do probiotyków, które pozwalają na wycofanie antybiotyków mogących działać ubocznie i być toksycznymi. Już w kilka godzin po wykluciu u pisklęcia rozwija się mikroflora właściwa. Skład jej może ulec zmianie, wskutek czynników środowiska, jak np. zmiana paszy, zmiana systemu utrzymania czy wejście w nieśność. Każde pogorszenie statusu zdrowotnego ptaków prowadzi do spadku odporności wobec czynników patogennych. Natomiast w korzystnych warunkach środowiskowych ptaki są mniej narażone na infekcje bakteryjne, co wiąże się ze stabilnością mikroflory. Szczególnie zalecanym terminem podawania probiotyków jest czas stresu, po kuracjach antybiotykowych i przebytych chorobach.

Probiotyki są dodatkami pochodzenia naturalnego i nie wymagają okresu karencji. W celu poprawy parametrów produkcyjnych (liczby czy masy zniesionych jaj) podaje się przez dłuższy okres czasu w wodzie lub paszy preparaty (probiotyki) zawierające jeden lub kilka mikroorganizmów pożytecznych. Natomiast w sytuacjach szczególnych, podaje się kultury mikroorganizmów, pozyskane z przewodu pokarmowego zdrowych, dorosłych ptaków.

Odporność ptaków z reguły spada przy intensywnej produkcji, gdy zbyt wcześnie wchodzą w nieśność, szybko osiągają szczyt produkcji i krzywa nieśności opada powoli. Wówczas jest zbyt duże obciążenie organizmu ptaka, przy jednocześnie niskim spożyciu paszy. Sytuacja ta może sprzyjać pojawieniu się salmonellozy lub kolibakteriozy. Wybuch choroby powoduje olbrzymie straty ekonomiczne oraz eliminuje ze stada zazwyczaj najlepsze nioski.

Preparaty probiotyczne:

  • Biostatic, producent OSM Wysokie Mazowieckie, dawkowanie: drób 0,5-5,0 kg/100 kg paszy. Opakowania po 25 kg.
  • Lactavit C, probiotyk + wit. C, dawkowanie drób: 1 g/10 l wody. Opakowania po 100 g.
  • Lactiferm L-5, dawkowanie: drób 200-300 g/tonę paszy. Opakowania po 500 g.
  • Lactiferm, dawkowanie: drób po 5 g na 2 l wody przez 4-5 dni na 40 ptaków. Opakowania: 10 saszetek po 5 g lub 30 tabletek po 5 g.
  • EM Probiotyk, cena 1 l – 80 zł. Dostępny za pośrednictwem sklepu internetowego www.emgreen.pl/hodowla/html.
  • Biogen D (p), opakowania 1 kg – 70 zł; 5 kg – 300 zł. Dawkowanie drób: 5 g na100 sztuk;
  • Biogen D (w). opakowania 1 kg – 82 zł; 5 kg – 350 zł. Dawkowanie drób: 0,3 g/ptaka przez 2 dni z 10-cio dniową przerwą;
  • Prebios – preparat prebiotyczny;
  • prebiotyczne preparaty drożdżowe, np. firmy NUTRIMIKS, czy AGRIWET wspomagające naturalną florę bakteryjną i dostarczające witamin z grupy B;
  • dla stad poniżej 50 sztuk kur niosek dobrym źródłem bakterii probiotycznych może być zsiadłe mleko, które można z powodzeniem przygotować samemu, czy serwatka podawana okresowo w rozcieńczeniu z wodą.

Pan Bartosz Bendlewski pracownik naukowy UP w Poznaniu, z obserwacji praktycznych poleca również w drobnostadnym chowie kur czy poza fermowej produkcji jaj konsumpcyjnych dodatki takie jak czosnek i węgiel drzewny (oczywiście nie są to probiotyki!!!). Czosnek posiada szerokie spektrum działania bakteriobójczego i bakteriostatycznego głównie przeciw E.coli. Dawkowanie: rozdrobniony 1 kg czosnku zalać letnia wodą i przetrzymać w cieple przez godzinę, następnie uzupełnić do 10 litrów zimną wodą i podać ptakom. Węgiel drzewny jest bardzo dobrym detoksykantem w przypadku stosowania pasz zawierających toksyny grzybowe (mykotoksyny), jak również wiąże szkodliwe gazy (poprawa warunków zoohigienicznych). Dawkowanie: 0,3% w paszy.

Janusz Wojciechowski,
KPODR Minikowo

Skip to content