Inne roślinyOchrona roślin

Chore trawy                      

Choroby traw mogą obejmować trwałe użytki zielone (TUZ), jak i trawy uprawiane na gruntach ornych. Dobrze prowadzone TUZ mogą dostarczyć duże ilości wartościowej paszy dla przeżuwaczy. Niewłaściwy sposób użytkowania, złe nawożenie i brak pielęgnacji powoduje rozprzestrzenianie chwastów, występowanie chorób i szkodników.

Choroby grzybowe nie tylko obniżają plony zielonki, ale mogą powodować zatrucia i schorzenia zwierząt żywionych zainfekowaną paszą (Fot. www.pixabay.com/pl)

Duża różnorodność gatunkowa na TUZ oraz wielokrotne koszenie powodują, że są one w mniejszym stopniu opanowane przez choroby niż uprawy polowe. Jedynie uprawy traw pastewnych na gruntach ornych bywają porażane przez choroby grzybowe i szkodniki, podobnie jak inne rośliny uprawiane w polu. Choroby grzybowe porażają również plantacje nasienne traw powodując różnego stopnia straty gospodarcze, co prowadzi niejednokrotnie do dyskwalifikacji całej plantacji.

Choroby grzybowe przejawiają swoją szkodliwość nie tylko obniżając plony zielonki, ale głównie przez toksyny, które powodują zatrucia i schorzenia zwierząt żywionych zainfekowaną paszą. Rozwój chorób grzybowych lepiej ograniczyć odpowiednimi zabiegami pielęgnacyjnymi. Dla ogólnej orientacji warto poznać choroby, których nasilenie można zauważyć w korzystnych dla nich warunkach rozwoju (tab. 1).

Tabela 1. Znaczenie gospodarcze wybranych sprawców chorób w Polsce

ChorobaSprawca(y)                                          Gatunek
FestuloliumŻycicaStokłosaWiechlinaWyczyniec
Antraknoza trawColletotrichum graminicola, Microdochium bolleyi+++++
Fuzaryjna zgorzel trawFusarium acuminatum , F.culmorum,F.graminnearum,Fusarium sp.+    +     +       +        +
Mączniak prawdziwyBlumeria  graminis +   +     +       ++       + 
Plamistość liściDreschlera spp., Bipolaris spp.,Helminthosporium  spp.  +    +     +       ++       + 
Pleśń śniegowaCalonesctria nivalis syn., Monographella nivalis, st. kon. Microdochium  nivale      +(+)   ++     +       +       +
RdzePuccinia coronata, P.poae nemoralis,P.poarium,P.striiformis   +    +     +       ++      +
Rizoktonioza trawRhizoctonia spp.    +    +     +       +      +
Sporysz zbóż i trawClaviceps purpurea     +    ++     +       +       +
Zgorzel podstawy źdźbłaGaeumannomyces graminis      +    +     +       +      +
Zgorzel siewekKompleks grzybów  Fusarium spp.,Pythium spp.      +    +     +      ++     +

Źródło: Metodyka integrowanej ochrony wybranych traw  dla producentów, IOR PIB, Poznań 2015

Znaczenie:  + małe,  +(+) małe do średniego,  ++ średnie

W zwalczaniu chorób grzybowych  przydatne są informacje dotyczące źródeł infekcji oraz sprzyjających warunków dla rozwoju ich sprawców (tab. 2).

Tabela 2. Najważniejsze źródła  infekcji chorób oraz sprzyjające warunki dla rozwoju ich sprawców

ChorobaŹródła infekcji           Sprzyjające warunki dla rozwoju
Temperatura (C)Wilgotność gleby i powietrza (%)
Antraknoza    trawZiarno, resztki pożniwne,zarodniki konidialne Szeroki zakres temperaturyPowyżej 80, duża ilość opadów
Fuzaryjna  zgorzel  trawZiarno, resztki pożniwneSzeroki  zakres temperaturyWilgotna gleba, wysoka wilgotność powietrza
Mączniak prawdziwyGleba, resztki pożniwne5-20Infekcja – duża wilgotność w łanie (zarodnikuje przy suchej ciepłej pogodzie)
Plamistość liściResztki pożniwne, gleba, ziarno18-25Wysoka wilgotność powietrza
Pleśń śniegowaZiarno, resztki pożniwne, glebaNiskie temperaturyWysoka wilgotność gleby i powietrza, długo zalegająca pokrywa śnieżna
RdzeChwasty, resztki pożniwne12-20Wysoka wilgotność powietrza, rosa
Rizoktonioza  trawGleba, resztki pożniwneNiskie temperaturySucho
Sporysz zbóż i trawZiarno zanieczyszczone przetrwalnikami grzyba, przetrwalniki na powierzchni gleby18-25Niska wilgotność powietrza
Zgorzel podstawy źdźbłaResztki pożniwne, glebaNiskie temperaturyWilgotna, zimna gleba
Zgorzel siewekGleba, resztki pożniwne10-15Wysoka wilgotność powietrza

Źródło: Metodyka integrowanej ochrony wybranych traw  dla producentów, IOR PIB,  Poznań 2015

Oprócz znajomości źródeł infekcji oraz warunków sprzyjających danej  chorobie pomocne przy określeniu choroby na  użytkach zielonych  jest  poznanie objawów jakie powodują  organizmy chorobotwórcze. Pozwoli to na właściwe rozpoznanie choroby, a w przypadku koniczności wykonania zabiegu przy użyciu fungicydów na właściwy jego dobór.

Tabela 3. Cechy diagnostyczne chorób traw

               Choroba                                Cechy diagnostyczne
Antraknoza trawW okresach chłodnej pogody w wyniku porażenia węzła krzewienia i korzeni rośliny zamierają. Objawy choroby występują placowo. W warunkach wysokiej wilgotności na liściach występują czerwonobrązowe plamy, które z czasem zamierają.
Fuzaryjna  zgorzel trawPobrunatnienie  i zamieranie całkowite lub częściowe korzeni. Podłużne lub owalne plamy na przykorzeniowej części źdźbła.
Mączniak prawdziwyNa liściach, pochwach liściowych, a późniejszym okresie na zielonych źdźbłach pojawiają się skupienia białego nalotu złożonego z grzybni, trzonków konidialnych sprawcy choroby. Na starszym zbitym nalocie powstają ciemnobrunatne otocznie zamknięte, wyglądające jak czarne punkty. Silnie porażone liście oraz pochwy liściowe żółkną i przedwcześnie obumierają.
Plamistość liściNa liściach nekrotyczne plamy o barwie szarozielonej, brązowej lub brunatnej.
Pleśń śniegowaWiosną, po stopieniu śniegu rozwija się białoróżowy nalot złożony z grzybni i zarodników konidialnych F. nivale. Objawy te mogą występować placowo. Wkrótce nalot ten zanika, lecz na porażonych liściach są dobrze widoczne brązowe plamy mające często różowawy odcień. Jeżeli został zniszczony węzeł krzewienia, rośliny łatwo dają się wyciągnąć z ziemi. Na zamarłej tkance roślinnej mogą pojawiać się otocznie grzyba, widoczne jako brunatne punkty.
RdzaDrobne skupienia zarodników o barwie rdzawobrunatnej w postaci małych poduszeczek o wymiarach ok. 1 mm pojawiające się w okresie kwitnienia, głównie na liściach. Pod koniec lata  poduszeczki mają barwę  ciemnobrunatną.
Rizoktonioza  trawObjawy choroby mogą występować na źdźble, liściach i korzeniach. Na podstawie źdźbła plamy są podłużne, soczewkowate z charakterystyczną wyraźną obwódką  odcinającą się od zdrowej tkanki. Na liściach występują plamy barwy brązowej z rozmytą krawędzią.
Sporysz zbóż i trawW czasie kwitnienia traw widoczne są na wiechach krople rosy miodowej zawierającej zarodniki grzyba ,które rozprzestrzeniane są przez owady. W czasie dojrzewania nasion widoczne są wyrastające a wiech ciemne ,brunatne lub fioletowe sklerocja  do rogalikowatym kształcie.
Zgorzel podstawy źdźbłaJuż jesienią porażone młode korzonki czernieją i obumierają. W polu choroba rozwija się placowo. W tych miejscach rośliny mogą być nieco niższe i jaśniejsze, co niekiedy można zobaczyć przed kłoszeniem. Źdźbła  porażonych roślin przedwcześnie bieleją, wiechy są płone lub mają słabo wykształcone ziarno. Podstawa źdźbła czernieją i ulega suchej zgniliźnie.
Zgorzel siewekW uprawie traw występować  może  przed i powschodowo zgorzel siewek. W przypadku  przedwschodowej zgorzeli  następuje zamieranie wschodzących roślin pod powierzchnią gleby. W przypadku zgorzeli powschodowej roślina jest spowolnina we wzroście. Korzenie porażonej rośliny są brunatne i przy silnym porażeniu wschodząca roślina po pewnym czasie więdnie i zamiera.

Źródło: Metodyka integrowanej ochrony wybranych traw  dla producentów, IOR PIB, Poznań 2015

W ograniczeniu rozwoju chorób wykorzystywane są głównie niechemiczne metody ochrony. Rolnik ma do wyboru metodę hodowlaną i agrotechniczną. W metodzie hodowlanej wykorzystujemy materiał siewny o wysokiej wartości użytkowej zapewniający od początku wegetacji prawidłowy wzrost i rozwój roślin. Związane jest to z przenoszeniem wraz z materiałem siewnym grzybów chorobotwórczych (zgorzeli siewek czy sporyszu zbóż i traw). Wybór odmiany traw o wysokiej odporności  na choroby stanowi jeden ze sposobów, aby zmniejszyć występowanie chorób w trawach. Metoda agrotechniczna polega na ograniczaniu obecności chorób poprzez prawidłowe i terminowe wykonywanie wszystkich czynności związanych z przygotowaniem gleby i prowadzeniem uprawy traw. Z agrotechnicznego punktu widzenia do czynników ograniczających  występowanie agrofagów w uprawie traw można zaliczyć:

– staranną uprawę,

– właściwe nawożenie organiczne i mineralne,

– optymalny termin i głębokość siewu oraz obsadę roślin,

– przyspieszenie koszenia (np. w przypadku wystąpienia rdzy),

– terminowe koszenie plantacji przeznaczonych na paszę lub pozyskanie materiału siewnego,

– terminowy zbiór.

Wymienione powyżej zabiegi wpływają na prawidłowe wschody oraz rozwój roślin. W uprawie traw na nasiona ważny jest terminowy zbiór. Okres pomiędzy osiągniętą dojrzałością nasion i zbiorem powinien być w miarę krótki. Ograniczamy w ten sposób straty wynikające z rozwoju chorób. W przypadku traw przeznaczonych na paszę w momencie pojawienia się choroby wcześniejszy zbiór przerywa rozwój grzybów powodujących chorobę.

Tabela 4. Agrotechniczne metody ograniczenia chorób traw

ChorobaMetody i sposoby ograniczenia
Antraknoza trawZdrowy materiał siewny, optymalne nawożenie
Fuzaryjna zgorzel trawRegularne koszenie, stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego, właściwe nawożenie (odpowiedni stosunek NPK)
Mączniak prawdziwyUnikanie zbyt gęstego siewu i przenawożenia azotem
Plamistość liściNiszczenie resztek pożniwnych, stosowanie zabiegów przyspieszających mineralizację resztek pożniwnych
Pleśń śniegowaWłaściwe nawożenie (odpowiedni stosunek NPK), kwalifikowany materiał siewnym, niszczenie źródeł infekcji pierwotnych
RdzaPrzyspieszyć termin pokosu, pobudzanie traw do wzrostu przez nawożenie azotem
Rizoktonioza trawStosowanie częściej małych dawek N, zapewnienie optymalnych warunków do rozwoju traw
Sporysz zbóż i trawDokładne czyszczenie materiału siewnego, wysiewanie kwalifikowanego materiału siewnego
Zgorzel podstawy źdźbłaPrawidłowa norma wysiewu, właściwe nawożenie (odpowiedni stosunek NPK), unikanie uprawy na glebach ciężkich o odczynie zasadowym lub obojętnym, zachowanie prawidłowej struktury gleby
Zgorzel siewekWysiewanie kwalifikowanego materiału siewnego, stwarzanie warunków do szybkich wschodów i rozwoju siewek, umiarkowane nawożenie

Marian Nowakowski, KPODR 

Skip to content