Mleko kozie godne polecenia

Już w starożytności kobiety stosowały mleko kozie do poprawiania urody. Słynąca z piękności królowa egipska Kleopatra zawdzięczała wspaniałą alabastrową skórę codziennym kąpielom w kozim mleku. Ponadto mleko kóz jest zdrowe i lekkostrawne. Jego dobroczynne właściwości doceniły firmy kosmetyczne oraz sklepy ze zdrową żywnością.

 

Zalety mleka koziego

Kozie mleko jest zaliczane do tzw. żywności funkcjonalnej – grupy produktów, które mają nie tylko funkcję odżywczą, ale też prozdrowotny wpływ na organizm.

Struktura tłuszczu zawartego w mleku kóz przypomina drobne kuleczki, które są łatwoprzyswajalne jelicie cienkim. Mleko kozie zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 i obniża poziom złego cholesterolu. W odróżnieniu od mleka krowiego, nie zawiera białek wywołujących reakcje alergiczne. Zawiera natomiast oligosacharydy wpływające na rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit oraz tryptofan – związek odpowiadający m.in. za regulowanie nastroju. Mleko kóz ma pozytywny wpływ na mineralizację kości (przyswajanie wapnia), odkwasza organizm i pomaga pozbyć się zaparć. Wspomaga proces regeneracji organów układu pokarmowego i ułatwia proces wchłaniania żelaza. Podawane jest osobom chorym na astmę, nowotwory, anemię, owrzodzenie żołądka.

Mleko kozie jest mniej uczulające od krowiego. Może je pić około 40% osób cierpiących na skazę białkową. Po konsultacji z lekarzem, mleko kozie można podawać dzieciom od 4. miesiąca życia. Picie koziego mleka zaleca się też osobom starszym i rekonwalescentom.

 

Kozie mleko w kosmetyce

Mleko kozie jest składnikiem chętnie wykorzystywanym w kosmetyce. Najczęściej można je znaleźć w kremach, płynach do kąpieli i balsamach. Białko mleka kóz sprawia, że skóra staje się miękka, aksamitnie gładka i bardziej elastyczna. Kosmetyki z mlekiem kozim odżywiają i nawilżają. Dzięki nim cera jest promienna i lekko rozjaśniona.

 

Wartość odżywcza koziego mleka

Mleko kozie ma orzeźwiający, słono-słodki smak. Nadaje się do spożycia na surowo, po ugotowaniu i przetworzone, np. w postaci kefirów, serów lub jogurtów. W 100 ml koziego mleka znajduje się 62 kcal energii.

 

Wyroby z mleka koziego

Jeszcze cenniejsze od samego mleka są wytwarzane z niego przetwory – w tym sery, a zwłaszcza sery dojrzewające, wytwarzane z mleka niepasteryzowanego. Sery kozie mają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grup B i A. Stanowią skarbnicę mikroelementów: wapnia, potasu, fosforu, magnezu – koniecznych do budowy kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka dostarcza organizmowi aż 33% dziennej dawki wapnia oraz 17% dziennej dawki białka.

Lidia Skrobiszewska

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Fot. Z. Grudny