Wystawa Bydła Mięsnego podczas Europejskich Targów Hodowlanych w Clermont-Ferrand – 2016

 

W dniach 2-8 października 2016 r. odbył się wyjazd studyjny do Francji. Wyjazd ten był finansowany z projektu w ramach sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach Wiejskich (SIR). Uczestnikom wyjazdu zostały przedstawione założenia SIR, zasady udziału w programie oraz korzyści z niego wynikających. W wyjeździe uczestniczyli hodowcy bydła, doradcy i specjaliści z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz pracownicy naukowi z Uniwersytetu Technologiczno Przyrodniczego w Bydgoszczy. Głównym celem wyjazdu było zapoznanie uczestników z innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie hodowli zwierząt gospodarskich we Francji. Korzystając z możliwości jazdy autokarem obserwowaliśmy zróżnicowany górzysty krajobraz Francji. Widzieliśmy liczne pastwiska, na których pasły się stada bydła ras mięsnych.  

Środę, 5 października spędziliśmy na Europejskich Targach Hodowlanych w Clermont-Ferrand. Targi Sommet de L’élevage umieszczone są w sercu Masywu Centralnego, największego regionu hodowli bydła ras mięsnych w Europie. Jest to jedna z największych międzynarodowych imprez sektora produkcji zwierzęcej. Na targach zaprezentowano 22 rasy bydła mięsnego i mlecznego, razem około 1300 szt. Oprócz zwierząt na targach zaprezentowało się około 1400 firm (w tym 270 firm zagranicznych). Firmy reprezentowały następujące branże: żywienie zwierząt, genetyka, warunki zootechniczne i zdrowotne  utrzymania zwierząt, urządzenia udojowe, usługi i sprzęt do prowadzenia hodowli, budownictwo inwentarskie, energia odnawialna, mechanizacja rolnictwa.

Wieczorem uczestniczyliśmy w pokazie francuskich ras bydła, owiec i koni. Pokaz zorganizowano w zamkniętej hali z dużym ringiem wyścielonym trocinami. Hala była profesjonalnie oświetlona i nie zabrakło specjalnych efektów świetlnych.  Pokaz był przygotowany dla gości zagranicznych.

Trzeciego dnia w godzinach przedpołudnowych odwiedziliśmy pana Olivier’a Pascal’a z miejscowości Mouly, który zajmuje się hodowlą bydła mięsnego, która jest prowadzona na powierzchni 140 ha. Większość użytków rolnych w gospodarstwie zajmują pastwiska ale uprawia się również takie rośliny jak jęczmień, pszenicę i pszenżyto.  Pan Oliver posiada stado 56 krów rasy Charolaise, które znajduje się pod kontrolą użytkowości mięsnej. Zwierzęta w czasie zimowym przebywają w oborze wolnostanowiskowej na głębokiej ściółce o powierzchni 1500 m2. Latem, jesienią i wiosną przebywają na pastwisku. Gospodarz prowadzi sprzedaż odsadków. Odsadki przebywają razem z krowami przez 9 -10 m-cy osiągając masę 400 kg. Sprzedaje on również buhajki hodowlane. W oborze można było zobaczyć kamerę do monitoringu krów. Kamera była zamontowana na szynie zamontowanej wzdłuż budynku. Podczas wizyty hodowca zaprezentował nam używając swojego telefonu komórkowego możliwość obserwacji każdego miejsca w swojej oborze. Kamera sprawdza się przy obserwacji krów w porodówkach oraz do rutynowej kontroli zwierząt. Dużym zainteresowaniem uczestników wyjazdu cieszył się kojec porodowy, w którym był zamontowany system ruchomej barierki do unieruchamiania krów podczas porodu. Do wykonania tego zabiegu wystarczy jedna osoba. W kojcu porodowym znajdowała się również waga do ważenia cieląt. W oborze widzieliśmy nowoczesny poskrom do pielęgnacji cieląt. Dzięki poskromowi w sposób bezpieczny dla zwierzęcia i człowieka można wykonać m.in. zabieg dekornizacji rogów dla cieląt.

 

Po zakończeniu wizyty w gospodarstwie uczestnicy powrócili na teren Europejskich Targów Hodowlanych w Clermont-Ferrand.

W tym dniu odbyło się spotkanie z przedstawicielami stowarzyszeń hodowców poszczególnych ras, którzy przekazali nam informacje o zaletach ras, oraz o tym czym się zajmują na co dzień.

Na początku odwiedziliśmy przedstawiciela Stowarzyszenia hodowców rasy Aubrac we Francji, które liczy 650 zrzeszonych hodowców. Rasa ta jest mało znana w Polsce. Celem stowarzyszenia jest rozpowszechnienie rasy oraz selekcjonowanie bydła dla potencjalnego klienta. Aubrac to rustykalna rasa o brązowym umaszczeniu. Buhaje osiągają wagę ok. 900kg, a krowy ok. 600kg. Przystosowały się do ekstremalnych warunków środowiskowych - zróżnicowanych temperatur i długotrwałych susz. Pireneje i Alpy to miejsca gdzie najczęściej występują, oprócz tego rasa jest hodowana w Rosji i w Kazahstanie. Są to łagodne zwierzęta, dobrze odchowujące młode, okres laktacji trwa od 8 do 9 miesięcy, cielęta szybko przybierają na wadze. Finalnym produktem jest mięso wysokiej jakości, marmurkowe, kruche, sprzedawane do rzeźników i restauracji, natomiast nie do marketów, rasa podobna do Hereforda ale ma mniej tłuszczu, zbliżone jakością do Salersów. 

  

Następnie udaliśmy się do przedstawicieli Stowarzyszenia Hodowców Rasy Gasconne we Francji. Jest to kolejna francuska rustykalna rasa, może przebywać w trudno dostępnych miejscach na halach górskich, jest m.in. hodowana w Czechach i w Szkocji. Pogłowie we Francji wynosi 250 tys. matek i istnieje ok. 1000 zarejestrowanych hodowców. Występują we wszystkich rejonach we Francji ale szczególnie są zgrupowani w jej południowej części. Jest to rasa ekonomiczna i płodna (1 cielak rocznie), mało wymagająca, często zdarza się, że ulepszają ją krzyżując z Charolaise.

 

Kolejne Stowarzyszenie hodowców zajmowało się rasą La Blanc Bleu. Ich praca polega na selekcji rasy błękitno-białej. Mimo tego, że jest to rasa belgijska to występuje licznie w Anglii, Irlandii i innych krajach północnych. We Francji jest 100 hodowców ale istnieje wielu niezrzeszonych, którzy maja po kilka sztuk zwierząt tej rasy w gospodarstwach. Jest to rasa droższa niż popularne Charolaise, dlatego wzbudza zainteresowanie. Cena sprzedaży 50 sztuk odpowiada cenie 150 sztuk popularnej rasy Charolaise. Sprzedaż jest droższa więc dla hodowcy staje się bardziej opłacalna. Przede wszystkim jest to mięso wysokiej jakości i trudno dostępne, nie spotka się go w supermarketach. Przy sprzedaży ważą 800/900 kg, ich mięso powoli dojrzewa, jest delikatne, zawiera mały procent tłuszczu (5%) o dobrym składzie kwasów tłuszczowych i cieszy się dobra reputacją.